beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Meråker en vinter till!

18 oktober kom jag till Meråker för en ny vinter i denna norska skidmetropol med både skid- och skidskyttegymnasie och skidhögskola. Stor idrottschef på skolan är den tidigare storåkaren Frode Estil och många av de bästa norska skidåkarna har gått på skolan. I Norge är man stollt över sina idrottare och väggarna pryds av bilder på storåkare som Tora Berger, Johan Kjölstad, Petter Northug, Eldar Rönning, Tor-Arne Hettland, Martin SUndby, Öystein Pettersen, Niklas Dyrhaug, Sture Siversten m.fl. 

Hela byn andas idrott och skolan har gym, testcentra med rullskidsband, rullskidsbana, skidskytte vall (både vid rullskidsbanan just utan ör dörren på skolan och uppe på Grova där skidspåren ligger). Vidare finns det en slalombacke med 600m fallhöjd (eller 600m stigning att ta uppför i samband med skidgång).

Meråker ligger på ca 100möh och de två vintrar jag bott här har det varit dåligt med snö nere i byn. Men vid skidspåren uppe vid Grova på 450möh har det varit desto mer. Skidspåren startar där med 11km elljusspår och banor med olika mycket kupering. Oftast gr det att åka skidor in i maj!! Att norrmännen är duktiga skidåkare är inte så konstigt med sådana bra förutsättningar.

Faktiskt är det några svenkar som går på skidlinjen på högskolan här och de trivs verkligen bra. Jag har varit med högskolan på en hel del pass sedan jag kom hit och det kommer jag fortsätta vara i vinter. Skoj med gemensamma pass och viktigt att ha andra att sporra mot! På högskolan jobbar det tre duktiga tränare/ledare Oer-Öyvind Torvik, Ove-Erik Tronvoll och även min sambo Kari Eie. Hon är ju anledningen till att jag befinner mig på detta fina ställe, tack Kari!

I skrivande stund är det någon minus men annars har det varit mest bara plusgrader. Fin barmarksträning men nu väntar jag på kyla och snö! Dags att dansa snödansen snart ;)