beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Läger i Vålådalen med Optima Ski!

10-13 december var jag på skidläger i Vålådalen med Optima Ski. Vi var 40 personer och vi hade det riktigt roligt tillsammans. Här en rapport från lägret.

Efter en god middag på torsdagskvällen berättade jag Oskar om vägen från liten grabb till flerfaldig Vasaloppsvinnare. Jag pratade om med och motgångar, berättade om långloppens utveckling, delade med mig av mina erfarenheter och gav tips och råd inför långlopp.

Fredagen ägnade vi åt teknik ute i skidspåret. Då vi vänder oss till alla oavsett nivå delar vi alltid in i grupper när vi har aktiviteter. Då får vi ut mest möjligt av passen. Målet är att hålla hög kvalitét och inte har för stora grupper. På förmiddagen gick vi igenom den moderna stak tekniken. Här var det många som fick kämpa med att få till övningarna men det tog sig allt eftersom. Att koppla in magen är inte helt lätt! Tänk vad stakningen har utvecklats genom åren! Blir spännande att se hur många som kommer att testa att staka något långlopp i vinter ☺

På eftermiddagen var det dags för diagonal teknik med fokus på tyngdöverföring, upp och ner rörelse och tidigt frånskjut. För många var det denna säsongs första diagonal pass och vi ser vad lite fel åkning på rullskidorna kan föra till. Där har man ju alltid bergfäste oavsett hur man åker. Nu blev det till att jobba lite mer för att få fast skidan!

Mellan passen körde vi vallningsutbildning och på kvällen var det dags för Ove-Erik och Per-Öyvind att föreläsa om Optima Skis träningsfilosofi, träningsupplägg och hur ett bra intervallpass ska genomföras. Jag hoppas att deltagarna fick med sig lite nytt här!

På lördag var det sedan dags att genomföra detta (OBLA) intervallpass. Alla var med och körde passet, oavsett nivå. Här måste jag säga att jag blev väldigt imponerad. Det var bra fart i spåret och passet genomfördes som vi önskade det. Någon gick på en smäll och någon var lite för feg… Men fortsätt jobba här så kommer det sitta och du kommer att utvecklas! Alla deltagare filmades under intervall passet både stakning och diagonalt och efter lunch var den individuell genomgång med video analys. Kari, Ove-Erik och Per-Öyvind delade med sig av all sin kunskap och detta tror jag för många var en höjdare. Att se sig själv åka är något som verkligen höjer förståelsen. Det var inte bara en som sa; -oj är det så jag gör… nu förstår jag bättre vad du menar.

Lördag eftermiddag var det dags för styrkepass i sporthallen i Vålådalen. Vi körde ett smörgåsbord där vi delade upp i fyra grupper och lät alla testa på olika typer av styrketräning. Maxstyrka, stabiliserings träning (enkel hemma träning), medicin boll styrka och motorisk kontroll (hur jag ska lära mig att få med magen vid stakning). Nu började deltagarna bli lite slitna och magen värkte hos en del. En deltagare sa till mig på lördagen att han åkt skidor hela livet men aldrig haft träningsvärk i magen förrän idag. Just träningsvärken i magen tror jag gällde flera vilket jag är glad över. Det är ett bevis på att de börjar göra rätt!!

Vi avslutade lördagen med en föreläsning om mental träning/inställning. Vi i Optima Ski jobbar mycket kring helheten och vad som påverkar oss under träning och tävling (och under resten av dygnet också). Just denna bit är något som Per-Öyvind och Ove-Erik brinner extra för och det visade sig på föreläsningen. Lite svårt att få stopp på grabbarna här så klockan drog iväg lite men jag hoppas att alla hade överseende med det då innehållet är väldigt viktigt.

Lägret avslutades med ett längre individuellt pass på söndagen där alla fick möjlighet att åka med någon av ledarna. Många av de jag åkte med hade gjort stora framsteg under helgen vilket var otroligt skoj att se. Alla startade på olika nivå, allt från någon som aldrig hade åkt skidor tidigare till någon med placering 200 på Marcialonga. Så självklart finns det mer att jobba vidare med och det är nu upp till varje deltagare att göra detta på bästa sätt! Jag är säker på att de som gör det kommer att utvecklas som skidåkare och åka mycket fortare/energi snålare på tävlingar i vinter.

Tack alla deltagare och tack Vålådalens Fjällstation för en fantastisk helg!

Lycka till i vinter alla!

När vi startade Optima Ski var målsättningen att hjälpa andra genom att dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Det är deltagarna som skall bedöma hur vi lyckas med detta. Det känns som om vi är på rätt väg. Tack Björg, Jonaz, Kari, Ove-Erik och Per-Öyvind. Ni är fantastiska att jobba med.

Oskar