beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Oskar Svärd

Född: 19 september 1976
Klubb: Tvärreds IF
Tränare: Lägger upp själv och bollar med olika personer
Vallare: Stefano 
Familj: Mamma Gudrun, pappa Lars-Gunnar, lillebror Martin, fickvännen Kari Eie
Utbildning: Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn. 96/97 Idrottspluton I 21, Sollefteå. 98/00 OHS (Officershögskolan). ATS (Armens Tekniska Skola).
Yrke: Officer, Löjtnant, jobbar på Idrott och Friskvårdsavdelningen på Ing2.
Bor: Eksjö / Meråker

Oskar Svärd har de senaste åren varit en av Sveriges bäste långloppsåkare på skidor. Med tre segrar i Vasaloppet har han skrivit in sig i historieböckerna för alltid. Han blev också den förste segraren i Kinesiska Vasaloppet 2003. Han har tre gånger vunnit Jizerska Padesatka i Tjeckien. 2010 vann han det italienska långloppet Marcialonga och 2011 stod han som segrare i det finska långloppet Finladia Hiitho. Oskar har varit på pallen i de stora klassiska långloppen, Tartu Ski Marathon i Estland och König Ludwig Lauf i Tyskland. Vägen till framgångarna började hemma på elljusspåret i Tvärred en dryg mil söder om Ulricehamn i Västergötland. Här tog Oskar sina första stavtag och började också träna i Tvärreds IF:s regi.

När vintrarna blev sämre och kraven på träning allt högre blev det många helgresor för familjen norröver. Pappa Lars-Gunnar och mamma Gudrun ställde alltid upp och efter sina segrar har Oskar alltid varit noga med att tacka för den uppbackningen som var grunden till allt som komma skulle.
Under studietiden vid skidgymnasiet i Ulricehamn var det inte alla som trodde att den i skidåkarsammanhang något klene lintotten från Tvärred skulle bli något. Oskar har dock bevisat att vilja och målmedvetenhet betyder minst lika mycket som talang och mot slutet av gymnasietiden började framgångarna komma. En bidragande orsak var helt klart tränaren Micael Elmblad som kom till skidgymnasiet Oskars sista år. Han gjorde inte bara förändringar i träningen utan fick även eleverna att tro på sig själva!

 

Flytten till Norrland kom då Oskar gjorde militärtjänsten på idrottspluton i Sollefteå. Mer kontinuerlig skidträning gav förbättrad teknik och det började nu bli tydligt att stakning var Oskars grej. Med tanke på det så kändes det ganska tidigt att långlopp i allmänhet, och Vasaloppet i synnerhet, var Oskars grej. I sitt första Vasalopp, 1999, kom Oskar på nionde plats. Givetvis gav det mersmak och varje år sedan dess har han placerat sig bland de tio främsta. Segrarna 2003, 2005 och 2007 är de definitiva höjdpunkterna i idrottskarriären så här långt.

Efter fem år i Sollefteå SK:s dräkt beslutade sig Oskar för att ”flytta hem” inför säsongen 2004-2005. Det blev succé direkt och 2005 blev Oskar den förste götalandsåkaren tävlandes för en götalandsklubb (Ulricehamns IF) som vann Vasaloppet. Under säsongerna 2007/2008 tom 2009/2010 tävlade Oskar för anrika Vålådalens Sportklubb tillsammans med Jenny Hansson och Jerry Ahrlin. Oskar inte bara tävlade för klubben utan bodde också där under vintrarna. Efter några år med Försvarest SK som klubb och 5 år i långloppslaget Team Exspirit/Team Coop som lagkapten och även Team Chef är Oskar nu tillbaka där allt började. Säsongen 2015/2016 blir Oskars sista som elitskidåkare och den kommer han avsluta tillsammasn med Tvärreds IF. Så håll koll på den svart, grön, vita dräkten i långloppen!